Vyhľadávanie


Kontakt

Anketa

Páči sa ti stránka?

Celkový počet hlasov: 135

Blog

Vlk...

03.12.2009 00:00

 

Vlk je prirodzený predátor, ktorý na to, aby prežil, loví jelene, diviaky, či z menšej časti i srny. Pre túto svoju základnú vlastnosť a obyčajný ľudský strach sa stal jednou z najprenasledovanejších šeliem na svete a z väčšiny Európy vymizol už v 19. storočí. Väčšie, životaschopné populácie zostali iba na Balkáne, v Rumunsku, Ukrajine, Poľsku a na Slovensku.

Prvý krát v histórii Slovenska získal vlk čiastočnú ochranu v roku 1975 po tom, čo prenasledovaním takmer vymizol z našich hôr a prežíval iba v severovýchodnej časti. Tento stav sa zmenil v roku 1995, kedy sa vlk stal celoročne chráneným druhom. Napriek tomu si slovenská vláda už v roku 1996 pri ratifikácii medzinárodného dohovoru o ochrane európskych voľne žijúcich organizmov a prírodných stanovíšť (Bernský dohovor) uplatnila výhradu voči vlkovi a medveďovi, ktoré sú v dohovore uvedené v zozname prísne chránených živočíchov.

Stav celoročnej ochrany bol zmenený po nástupe Lászlá Miklósa do funkcie ministra životného prostredia. V roku 1999 MŽP SR ministerskou vyhláškou č. 93/1999 povolilo lov vlkov od 1. novembra do 15. januára. V tomto období môžu poľovníci beztrestne a legálne vystrieľať v jednotlivých pohoriach celé svorky.

Táto dohoda medzi ministerstvom životného prostredia a ministerstvom pôdohospodárstva nebola podložená odbornými argumentmi a ani poznaním reálneho počtu vlkov na našom území. Poľovníci v roku 2002 nahlásili 924 vlkov, nami udávané hodnoty sa pohybujú v rozpätí 130 - 150 vlkov. Reálnosť nami udávaných stavov potvrdzuje sčítanie šeliem na Poľane (2001), kedy sa zistilo, že početné stavy vlkov udávané poľovníkmi pre túto oblasť sú päťnásobne nadhodnotené. Prenesením na celoslovenskú úroveň by to bolo 185 vlkov, čo je už veľmi blízko našim číslam. Napriek tomuto zisteniu predstavitelia štátnej ochrany prírody naďalej prezentujú čísla blízke poľovníckym údajom.

Celoročnú ochranu sa nám medzinárodným tlakom podarilo v roku 2002 opätovne presadiť v oblasti Kysúc ako oblasti, z ktorej sa vlci rozširujú do Českej republiky a na území NP Slovenský kras ako oblasti, z ktorej sa vlci šíria do Maďarska.

Napriek tomu, že je vlk kriticky ohrozeným druhom, každý rok je na Slovensku odstrelených niekoľko desiatok jedincov. Tu si môžete pozrieť počty zastrelených vlkov: lov vlkov v rokoch 1968 - 2002

Vlci chránia zdravie populácie lovenej koristi

Záznamy: 1 - 1 zo 1